W dniach 9 – 10 maja gościliśmy dzieci z grupy Kubusie i Króliki z wychowawczyniami Iloną Wójcik i Ewą Kalitą z Przedszkola Publicznego nr 3. Dzieci uczestniczyły w zajęciach pt. „ Franek Regionalista odkrywa tajemnice naszego regionu”. Spotkania zorganizowane zostały we współpracy z Przedszkolem Publicznym nr 3 w ramach projektu „ Mały Miś w świecie wielkiej literatury”.
Na początku bibliotekarki Ewa Grzesiak i Krystyna Skoczylas powitały gości. Spotkaniu towarzyszył znany dzieciom bohater Miś Franek – maskotka przyniesiona z Przedszkola Publicznego nr 3. Miś wspólnie z dziećmi „śledził” ciekawostki z życia, obyczajów i tradycji mieszkańców Łęcznej i okolic.
Dzieci obejrzały teledysk pt. „Lipka” popularnego w regionie zespołu Rokiczanka. Oglądając nagranie mogły zapoznać się z wyglądem wiejskich zagród i przenieść się na chwilę w dawne czasy, gdzie domy kryto strzechą, a prace polowe wykonywano prostymi narzędziami.
Pani Ewa opowiedziała dzieciom czym się zajmowali, co jedli i w co się ubierali dawni mieszkańcy Łęcznej. Dzieci poznały nazwy ginących zawodów takich jak kowal czy krawiec, posłuchały jak robiono buty dawniej i dziś oraz czym zajmował się piekarz.
Następnie obejrzały stroje ludowe regionu lubelskiego i mogły przebrać się w strój z okolic Łęcznej, w który ubierały się na wyjątkowe okazje nasze prababcie. Obejrzały także fotografie strojów, które zakładali nasi przodkowie na co dzień.
Pani Krysia opowiedziała dzieciom skąd dowiadujemy się o życiu, strojach, wyglądzie naszych przodków i otoczeniu, w którym mieszkali. Dzieci z zaciekawieniem oglądały na fotografiach łęcznian w sukniach i garniturach sprzed stu lat oraz domy i okolice . Poznały czasopismo Merkuriusz Łęczyński i dowiedziały się jakie książki o naszym mieście możemy znaleźć w kąciku regionalnym. Z ciekawością obejrzały książkę pt. „Legenda o Dziku Łęczyńskim” oraz dowiedziały się czym jest herb.
W dalszej części spotkania przedszkolaki mogły dowiedzieć co dawniej mieszkańcy Łęcznej jedli, poznały nazwy dawnych potraw łęczyńskich i wspólnie z panią Ewą przygotowały zakwas na potrawę z wody, mąki pszennej i gryczanej „Sełeducha” wg przepisu pani Stefani Pawlak. Każdy uczestnik mógł własnoręcznie przyrządzić dwudniowy zaczyn na tę potrawę, a także dowiedzieć się z jakich produktów nasze prababcie gotowały: hołubki, ciubryki i kutię. Dzieci poznały zalety prostych potraw i dowiedziały się dlaczego były one zdrowsze od współczesnego jedzenia.
Na zakończenie Kubusie i Króliki złożyły podziękowania za udział w spotkaniu. Grupa Króliki przekazała paniom kolorową, wiosenną laurkę.

12 copy copy3 copy copy copy45 26 2910 copy11 212 21314